Balkong

Balkongen är ett utrymme som de flesta inte tänker på eller räknar med att de kan använda som ett extra utrymme. Har din lägenhet en balkong så har du möjligheter att utveckla den för att göra den riktigt personlig, anpassad utifrån dina behov och önskemål. Balkongen är gränsen mellan att vara ute och inomhus på en begränsad  yta som du smart kan ta tillvara genom smarta lösningar.

Skissa

Börja med att dra upp riktlinjer till vad du vill använda din balkong till. Skriv ned dina önskemål och utgå från dem när du planerar. Tänk över vilket syfte du vill att din balkong tjänar för dig. Lägg undan planerna och ta fram dem igen nästa dag. Efter ett tag har du fått fram ett koncept som kommer att fungera för dig och din balkong . Gör en budget som är anpassad utifrån din skiss och det du tänkt använda dig utav där. Ta även hänsyn till hur länge du tänkt vara bo kvar i den lägenhet som du hyr och som du planerar att skapa en balkonghörna.

Insyn


De flesta som väljer att ta tillvara balkongen som extra utrymme brukar börja med insynsskydd, en del väljer att kalla det vindskydd. I praktiken brukar det vara en och samma sak, vindskydd brukar fungera som ett insynsskydd. Vindskyddet kan även fungera som lite ljuddämpande från gatans buller och ibland även skydda de på gatan från din musik. Vindskydd finns i olika material och utföranden, men har alla ett gemensamt och det är att stoppa den kalla vinden från att blåsa in med kyla och skräp. Vissa väljer att sätta vindskydd bara i räckets höjd, medan andra väljer att sätta vindskyddet högre på sidorna.

Kontrollera med din hyresvärd

Det är en god ide att kontrollera med din hyresvärd om dina ideer innan du sätter igång med att verkställa dina planer. Ta med dina skisser och ideer om färg och utseende. För det mesta brukar de inte ha något emot att man gör sin egen lilla privata hörna av balkongen, men det är ändå en god ide så det inte uppstår några onödiga missförstånd.

Inred

När du gjort din skiss klar och pratat med hyresvärden så att allt är fritt fram så är det dags att börja handla för inrednigen.  Du kan välja snygga och bra tyger som egentligen är gjorda för att användas till markiser men som passar ypperligt till ett vindskydd på balkongen.  Det finns så många fördelar med ett markistyg som vindskydd eller insynsskydd. Det är slitstarkt och lätt att använda sig utav. Det är prisvärt och finns att få i de flesta färger som får ditt vindskydd att smälta in i övriga husets färger.
Markisväv har många andra fördelar, det är enkelt montera upp och ned och hålla rent. Om det regnar och tyget blir blött så torkar det fort när det är uppsatt .

Tänk inredning

När du sedan fått grunden på plats med vindskydd så är det dags att börja tänka inredning på balkongen. Kanske vill du fortsätta med samma stil som du har inomhus eller kanske du vill ha det lite mer som en trädgård där du anlagt en liten odlingsyta med en tomatplanta och kanske några hängkrukor med jordgubbsplantor. En liten balkonglåda med lite färska örter till din matlagning. En eller några snygga blommor i olika höjder för att rama in där du valt att ha ditt lilla bord eller solsäng. En liten hylla där du kan ställa din radio och en liten blomma är bra att sätta nära ett eluttag. Tänk på att de allra flesta hyreshus inte tillåter att man grillar på balkongen, men en del har anlagt en grillhörna uppe på taket eller utanför huset. Har du burfåglar kan du med fördel låta buren vara på altanen, men tänk på att även fåglar kan behöva tillgång till skugga och inte exponeras i direkt solljus hela tiden.  Vindskyddet gör att det blir extra varmt för fåglarna,  men även idealiskt för odling.

Njut

När du väl är färdig med din lilla balkong, har du en egen liten vrå som är skyddad från vind och insyn, varmt inramad med gröna växter och ljus musik svagt spelande i bakgrunden. Tillåt dig själv en god drink och njut av det nya utrymmet som du gjort åt dig själv.

Klicka här för att beställa vindskydd till balkong!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *